sobota 16. marca 2013

ako som vytápal slaninu

...domáca masť je výborná, je zdravšia ako umelohmotné oleje , ale myslím si, že nič netreba preháňať. Poslednou dobou začínam čoraz častejšie čítať, čo som si myslel už dávno... nie všetko čo sa tvári zdravo, aj zdravé je... Dobrá, poctivá domáca masť je nielen chutná, ale aj zdravá. Svojím zložením je prirovnávaná k olivovému oleju...


Suroviny
  • 5 kg slaniny na škvarenie
  • 200 g masti, 100 ml mlieka, soľ
...nakrájal som slaninu na väčšie kocky (2,9 x 2,7 cm) a podobné geometrické tvary. Vo veľkom hrnci  som roztopil bravčovú masť, asi tak dve, tri lyžice a potom som tam prihodil nakrájanú slaninu. Najlepšie sa mi osvedčila masť, skúšal som aj podlievanie vodou, ale verte mi...najlepšia je masť. A potom už len miešať a miešať a miešať, skutočne poctivo a od podlahy, aby sa slanina neprichytila. Keď sa slanina už trošku vyškvarila, tak už nemusíte miešať v kuse, ale aj tak treba dávať pozor, aby sa spodok neprichytil. Škvarky už začali chytať farbu, tak som vypol plyn, aby sa   teplota mierne znížila a po niekoľkých minútach (7) som opatrne prilial mlieko. Dávajte pozor, aby vám to nevykypelo, lebo bude chcieť :) preto miešať, fúkať a miešať... Mlieka sa nebojte, škvarky budú mať perfektnú chuť a v masti neostane, úplne sa vyvarí. Dobré škvarky musia byť chrumkavé, ale nie tvrdé, nesmú byť mastné, ale ani suché.


Keď škavarky už trošku stvrdli a zhnedli, tak primerane posolíme a po chvíľke ich treba vybrať do nádoby s dierami - cedidla (drišľaku :), aby mohla prebytočná masť stekať...ale nezabudnite podložiť nádobu :)  Potom už len zliať masť do vhodnej nádoby a nechať stuhnúť. Bude krásna biela a v chladničke vám dlho vydrží. Ak niečo budete variť a na poctivej domácej masti orestujete cibuľku, rozvonia vám celý byt a na návštevu prídu všetci susedia ... dobrú chuť :)
QR code - stiahni si recept do mobilu

11 komentárov:

  1. Vyzerajú úžasne, keby som nedbala na líniu, hneď by som si dala. Super ste opísali aj postup práce. Z Vaším popisom to zvládne aj úplný laik. Vás by som chcela mať doma. (myslím na varenie)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, treba si dať len trošku a línia sa nebude sťažovať :)

      Odstrániť
  2. júúj hneď by som si dala...dve, tri...teda aspoň za malý tanierik :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A najlepšie sú tie s kúskom mäsa... 23:00 - sa mi bude snívať o oškvarkoch :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda tie vaše fotky ma dostali... :-) mňam, ako by som si zahryzla do chrumkavého oškvarku... :-)
    Len myslím, že masť sa s olivovým olejom nedá porovnávať. V masti sú nasýtené mastné kyseliny, kdežto v olivom oleji je nenasýtená kys. olejová (55 - 80 %) Tak či tak, dobrá masť nie je zlá a do kuchyne patrí :-) občas.

    OdpovedaťOdstrániť