štvrtok 26. decembra 2013

zemiakový šalát

...Vianoce bez snehu a zemiakového šalátu sa nerátajú :)...samozrejme, že Vianoce nie sú len o jedle a snehu, ale nepochybne to k nim tiež patrí :)


Suroviny
  • šalátové zemiaky, mrkva, hrášok, kyslé uhorky, cibuľa
  • vajcia, majonéza, sladká smotana, šťava z uhoriek
  • čerstvo mleté korenie, soľ
...nepíšem koľko čoho, lebo každý si ho môže prispôsobiť podľa svojich chutí...začínam zvyčajne tým, že umyjem zemiaky a dám ich variť do studenej vody. Mali by byť zhruba rovnako veľké, aby sa uvarili v rovnakom čase...a tu máme tri možnosti, buď ich uvaríme tak akurát, alebo sa rozvaria a potom budú ako blato, alebo budú nedovarené...áno, prvá možnosť je ideálna :)
Pokiaľ sa varia, tak zvyčajne k nim prihodím aj mrkvu a vajcia, nech sa tiež uvaria, hrášok len zalejem vriacou vodou a nechám ho tam minútku, dve...zemiaky po uvarení  schladím studenou vodou, aby sa potom ľahšie ošúpali.    
Pokiaľ sa mi to všetko varí, tak si zvyčajne nakrájam nadrobno cibuľu a kyslé uhorky, potom aj tú uvarenú mrkvu a olúpem vajcia... 
Očistené zemiaky nakrájam takým smiešnym kolieskom s drótikmi na kocky, pridám k nim cibuľu, mrkvu, hrášok, šťavu z uhoriek a dochutím soľou a čerstvo mletým korením...dobre premiešam a potom pridávam majonézu...zjemním sladkou 12% smotanou v pomere k majonéze asi tak 1:2, šalát nie je potom taký ťažký. Keď už je šalát hotový, dochutený a dobre premiešaný, pridávam k nemu  nakrájané vajcia a zľahka premiešam...dobrý šalát sa nedá pripraviť podľa presného receptu, preto ani nespomínam množstvá surovín... dobrý šalát je ten, ktorý  máte práve na tanieri...dobrú chuť :)     

    

QR Code - stiahni si recept do mobilu



6 komentárov:

  1. Mrkvu, nedávam. Pridávam ale chren alebo krémžsku horčicu. Vajíčok dávam tak 20 :-) Každý rok má šalát inú chuť :-)
    Prajem pokojný nový rok!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ďakujem Gabriel, aj Tebe všetko dobré :)

      Odstrániť
    2. Haha, moj ma zase kazdy rok uplne rovnaku chut!! Neuveritelne!!
      Mia

      Odstrániť
    3. ...ja rád experimentujem, takže chuť sa vždy trošku mení :)

      Odstrániť
  2. Tie isté suroviny, rovnaký postup ... presne takýto robím už niekoľko rokov ... overený, ľahký, svieži ... Toho roku som smotanu nahradila veľkým 3% jogurtom a pridala som na kocky nakrájané jablká ... Keďže šalátu bolo veľa, aj jablká boli až štyri ... :)))

    OdpovedaťOdstrániť