sobota 6. septembra 2014

halušky s bryndzou

...najlepšie sú zo starších zemiakov a z májovej bryndze...


Suroviny
  • zemiaky cca 1kg, polohrubá múka cca 350g
  • bryndza 250g, kyslá smotana 200ml
  • slanina 200g, soľ 
...ako som už v úvode spomínal, lepšie sú staršie zemiaky, lebo neobsahujú veľa vody a preto potrebujeme aj menej múky. Množstvá, ktoré som uviedol v surovinách sú len orientačné, skutočne záleží od zemiakov, koľko múky spotrebujeme...
...očistené zemiaky na strúhadle najemno nastrúhame, za mňa to spravil robot, zasypeme ich polohrubou múkou, aby nám nesčernali a dochutíme ich soľou. Múku pridávame postupne, až pokiaľ nemáme cesto, ktoré je také polotuhé a pekne drží tvar, aby sa nám halušky vo vode nerozvarili...ozaj, voda v hrnci sa nám už varí :)


...voda nám už vrie a tak máme dve možnosti, hádzať halušky ako naše staré matere...


...alebo si pomôcť nejakým zariadením :) netreba zabudnúť ich sem-tam v hrnci premiešať...


...osobne nevidím medzi hádzanými a inými haluškami žiaden podstatný rozdiel, takže je to skutočne na vašej chuti a možnostiach... keď máme všetky halušky vo vode, počkáme pokiaľ nevyplávu na povrch a necháme ich pomaličky variť ešte asi 2-3 minúty...


...nakrájanú slaninu som nechal pomaličky vyškvariť, pokiaľ je veľmi prerastaná, tak pod ňu na začiatku škvarenia pridám lyžicu oleja, mne na haluškách chutí skôr taká obyčajnejšia, nie veľmi mäsová :) v nádobe v ktorej budeme podávať halušky som rozmiešal bryndzu s kyslou smotanou...ja viem, niekto bude tvrdiť, že do halušiek nepatrí, niekomu chutí viac, ak si dá na hotové halušky lyžicu smotany... skutočne záleží len na vašej chuti či ju tam dáte, alebo nie:)


...no a do takto pripravenej bryndze som dal scedené halušky, ja ich nepreplachujem studenou vodou...premiešal som to spolu, na vrch som dal vyškvarenú slaninu...jesť treba veľkou drevenou lyžicou a zapíjať studeným cmarom...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


8 komentárov:

  1. Ech, bryndzové halušky vo mne okamžite štartujú podmienený reflex. Pavlov by mal zo mňa radosť :-) Milujem, len bez tej smotany. A "haluškosádzadlo" mám úplne rovnaké :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem Ewulina...u mňa je ten reflex veľmi podobný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super , určite si ma dokopal s tvojim receptom , robím ako staré matere, mne to príde ako zábava, tak ako ked sedím za volantom, hlavne turbo . Mám svoje zemiaky, v tých nabola voda ani ked boli v júni . Máš perfektný haluškový servis :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) priznávam, že halušky hádzať viem, ale mi to trvá ...preto radšej s haluškomašinou :)

      Odstrániť
  4. Ach, keby to nebolo tak ďaleko, tak sa nechám okamžite pozvať :-) Priznávam sa bez mučenia, neviem ich robiť :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem...ono to nie je ťažké, len sa treba do pustiť a tie tretie už budú perfektné :)

      Odstrániť
  5. ja tak milujem halušky, že ich nerobím často, aby som nepáchala stále ten istý hriech - obžerstvo! ;)
    Na varení halušiek najviac milujem to ručné štikanie (tak sa tomu u nás hovorí) z lopárika. Vždy si spomeniem na starú mamu, ktorá to robila s takým zanietením, že si dokonca nevšimla, že som jej ako decko odspodu rozstrihala sukňu na indiánsku podobu. A spomínam na prvé halušky, ktoré som varila na internáte z 5 kg zemiakov a ke´dže sme mali len čajové sitko..... odvtedy nikdy neviem, koľko zemiakov budem potrebovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásne spomienky.... halušky... to je aj jedlo môjho detstva :)

      Odstrániť