nedeľa 19. októbra 2014

kohút na víne

...alebo "coq au vin" v tomto recepte samozrejme nesmie chýbať kohút a kvalitné červené víno, najlepšie to francúzske...Bordeaux...


Suroviny
  • kohút
  • červené suché víno, najlepšie Bordeaux
  • mrkva, pór, cesnak, šalotka, čerstvý tymián, bobkový list
  • zmes nakladaných húb, hnedý cukor, slanina
  • bravčová masť, nové korenie, čerstvo mleté korenie, soľ
...toto je jeden z receptov, keď musíme začať variť už včera :) ...takže deň pred som rozporcoval kohúta, nakrájal k nemu mrkvu, pór, cesnak, orešec (to je taká zvláštna cibuľa, ale môžete použiť aj šalotku, či obyčajnú cibuľu) priložil som bobkový list, pár guličiek nového korenia, zalial som červeným vínom a nechal som odležať celú noc...


...na druhý deň som si nakrájal slaninu a opiekol som ju na lyžici masti, lebo bola krásne mäsová a nebol na nej takmer žiadny tuk. K opečenej slanine som pridal rozporcovaného kohúta a opiekol som ho z každej strany, potom som ho vybral a do výpeku som vložil zeleninu, tú ktorá bola vo víne s kohútom, tiež som ju orestoval...potom som ju ochutil asi jednou lyžicou hnedého cukru a keď trošku skaramelizoval, zalial som to tým červeným v ktorom ležal celú noc kohút. Keď víno začalo bublať, vložil som do neho mäso, niekoľko vetvičiek tymiánu a dolial vodou...len toľko, aby bolo mäso ponorené a vložil som na 112 minút do rúry, vyhriatej na 180°C...poslednú polhodinku som dusil bez pokrievky a pridal som do hrnca zmes nakladaných húb...


...mäso bolo mäkké, odpadávalo od kosti, omáčka mi chutila, tak som ju už ani neredukoval... podával som so zemiakovou kašou a pohárom dobrého červeného vína...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára