sobota 22. novembra 2014

tlapkance s bryndzou

Kuchyňa starých materí z Liptova....áno, recept je z tejto kuchárskej knihy, dočítal som sa o nej, že je perfektná , tak som teda napísal autorke a kúpil som si ju...prišla mi aj s krásnym venovaním ešte raz ďakujem a ponúkam vám jeden z receptov...



Suroviny
  • 3-4 zemiaky, 100g hrubej a 100g polohrubej múky, 2 vajcia
  • 200g bryndze, slanina, , soľ, čerstvý kôpor
...z vajec, hrubej a polohrubej múky som spravil  klasické rezancové cesto a dal som ho na 30 minút odpočinúť do chladu. Pokiaľ cesto odpočívalo, ja som musel makať, tak som teda očistil zemiaky, nakrájal som ich na kocky a dal variť. Cesto som rozdelil na dve časti a vyváľkal som ich na kruhovitý tvar, ale netreba sa trápiť ak bude nepravidelný, veď  o chvíľku ho potrháme...


...voda nám už samozrejme vrie, takže trhané tlapkance môžu ísť do nej. Pokiaľ sa varia, nakrájal som slaninku a vyškvaril som ju. Zemiaky sú uvarené, cestovina tiež, tak som ich scedil a v mise premiešal s masťou z vyškvarenej slaniny...to aby sa nezlepili. Potom už treba len naložiť na taniere a posypať bryndzou a slaninkou. V pôvodnom recepte kôpor nebol, ale čerstvá bylinka nikdy nie je na škodu...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


4 komentáre:

  1. Nepoznám, nejedla som, ale vyzerá to veľmi lákavo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj... uvar, ochutnaj...nebudeš ľutovať :)

      Odstrániť
    2. Mne sa pre mňa samu neoplatí takéto náročné jedlá vyvárať. Iba, že by som sa nechala k niekomu pozvať :-) Moji synovia nemajú radi bryndzu, u nás sa nevaria ani bryndzové halušky.
      Vlastne som sem išla napísať niečo k tým pagáčikom, ale už to napíšem aj sem. Dnes podvečer robila Kamila M. na Jednotke tvarohové pagáčiky a ak si nevidel, pozri si to z archívu, aby si videl, ako ona robila mriežky.

      Odstrániť
    3. ahoj, ďakujem za tip...pozriem si to :)

      Odstrániť