štvrtok 28. júla 2016

utopence

...česká klasika... ak chcete mať dobré utopence, použite kvalitné špekačky, chutný nálev a najemno nakrájanú cibuľu...potom už len čakať...ideálne dva týždne, alebo aspoň 14 dní... :)


Suroviny
  • kvalitné špekačky (vysoký podiel mäsa a bez sóje)
  • cibuľa, cesnak, baranie rohy, chilli papričky, 
  • ocot, voda, nové korenie, bobkový list, soľ, cukor (použil som trstinový) 
  • čerstvo mleté čierne korenie, sladká paprika
...špekačky musia byť olúpané, ak ich zalejete horúcou vodou a necháte 2-3 minútky postáť, pôjde to ľahšie...
...na 1 diel octu ide 2-2,5 dielu vody, niekoľko bobuliek nového korenia, 2-3 bobkové listy...soľ a cukor podľa chuti (cca 1 PL soli a 1,5 PL cukru na liter nálevu) ... nálev by mal byť slaný a kyslý...kyslejší ako na uhorky...


...nálev prevrel, tak som ho odstavil a nechal vychladnúť. Každú špekačku som rozkrojil (ja ich kupujem v Lidli..to veľké balenie) do rezu som dal sladkú mletú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a tenké kolieska cibule...(špekačky v reze môžete natrieť plnotučnou, alebo dijonskou horčicou)...


...a začíname ukladať do veľkej fľaše...na spodok na jemno nakrájanú cibuľu, potom špekačky, baranie rohy, chilli papričku, cesnak...potom zasa cibuľu a tak dookola...až pokiaľ nenaplníme fľašu, potom ju zalejeme chladným nálevom, zavrieme a dáme do chladu  aspoň na dva týždne...niekto tvrdí, že stačí týždeň, ale verte mi...po dvoch budú lepšie...


...po dvoch týždňoch bude vaša snaha odmenená dokonalou pikantno, kyslastou chuťou...utopence najviac chutia s čerstvým chlebom a oroseným pivom...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára