nedeľa 7. júla 2019

slepačí vývar s pečeňovými haluškami

...silný slepačí vývar je najlepší z domácej sliepky, ak nemáte tak musí stačiť aj  kurča, ale potom kúpte slovenské a  chované voľne vo výbehu, napríklad kura kráľovské...


Suroviny
  • sliepka, na 3-4 litre vody stačí aj polovica sliepky
  • cibuľa, cesnak 2-4 strúčiky, mrkva, petržlen zeler, kaleráb
  • nové korenie 3-5 guličiek, čierne celé korenie 5-7 guličiek
  • štipka sladkej mletej papriky, soľ, petržlenová vňať
  • (zázvor, jedna paradajka, paprika)
...keď robím vývar, chcem aby bol číry a silný. Neviem či to robím správne, ale vždy  mäso prelejem vriacou vodou, vtedy sa bielkoviny zrazia a vývar sa nezakalí. Následne dám mäso pomaly variť do studenej vody. Pridám k nemu jednu cibuľu, z tej orežem vrch a spodok a dole  dávam  len tú celkom vrchnú šupku, tú ďalšiu hnedú už nechávam, dá vývaru peknú farbu, pridám nové a celé korenie, soľ, kúsok zázvoru, štipku papriky a nezakrytý ho nechám variť, slepačí kľudne aj 3-4 hodiny na najmenšom plameni, kurčaťu stačia 2 hodinky ... Môžete pridať aj rozkrojenú zelenú papriku aj s jadrincom...
Potom pridám koreňovú zeleninu, cesnak, stonky zo zeleného petržlenu, prípadne aj jednu paradajku a asi po 15-20 minútach odstavím, lebo chcem aby bola zelenina chrumkavá a na záver pridám nakrájanú petržlenovú vňať, alebo pažítku...


Suroviny na pečeňové halušky
  • kuracia pečeň (najemno naškrabaná nožom)
  • strúhanka, alebo polohrubá múka, vajce, soľ, a môžete pridať aj majorán
..cesto ako na klasické halušky, také lepivé, ťahavé...čím viac dáte múky, tým tvrdšie budú halušky..ak jej dáte málo, rozvaria sa vám... hádžem ich do vriacej osolenej vody a keď vyplávu, povarte ich ešte 2-3 minútky a sú hotové...ale pozor, rýchlo utekajú z hrnca. Potom ich treba dobre preliať studenou vodou a zliať...


...vývar po odstavení nechajte odpočinúť aspoň 5 minút, sedimenty sa usadia a netreba ho potom naberať cez sito, bude krásny a číry....dobrú chuť :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára