tož... áno receptov na tento koláč je kopec a samozrejme každý je ten najlepší, ten originálny a pôvodný...tak som sa rozhodol, že pridám jeden recept aj ja a spomeniem v ňom to čo robí frgál dobrým frgálom...
Suroviny na cesto (4 koláče)
Suroviny na cesto (4 koláče)
- 375g hladkej múky, 125g polohrubej múky, 150ml oleja
- 2-3 pol.lyžice cukru, 250ml teplého mlieka, sušené droždie
- kôra z jedného citróna, štipka soli
...najskôr som z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a 50ml teplého mlieka pripravil kvások, všetko som spolu premiešal a nechal ho odpočívať 10minút, nech sa droždie prebudí. Preosial som múku...to aby sa prevzdušnila, cesto bude lepšie kysnúť, pridal som všetky suroviny a nechal som pracovať robot. Vypracované cesto som nechal zakryté kysnúť asi hodinu a potom som ho rozdelil na 4 rovnaké bochníčky...
...cesto kyslo, tak som pomlel mak 200g, pridal k nemu cukor 2 pol.lyžice, slivkový lekvár 1-2 lyžice, mlieko 100ml a všetko spolu premiešal...to je maková plnka a nezabudnite, že dobrý frgál je ten, kde sa plnkou nešetrilo.
Druhú som pripravil z mascarpone (môžete kľudne použiť tvaroh), jedného vajca, vanilkového cukru, hnedého cukru, hrozienok namočených v rume a citrónovej kôry...
Cesto som vyváľkal do kruhu...táto vec je na to ako stvorená (dík švagrinka :) ... ináč je to super aj na pizza cesto...
...okraje cesta som natrel rozšľahaným vajcom a do stredu som rozotrel plnku, vrch makového koláča som prizdobil nasekanými mandľami a na ten druhý som dal ďalšie rumové hrozienka...
...koláče som nechal kysnúť pol hodinu a postupne som ich piekol vo vyhriatej rúre 190°C program "pizza" ...každá rúra je iná, v tej mojej bol koláč hotový za 9 minút...používam aj kameň na pečenie... Po upečení som okraje koláča natrel mliekom...
- do kysnutého cesta nikdy nedávam vajce, upečené cesto je potom aj na druhý deň jemné a krehké...nestvrdne
- múku treba vždy preosiať...prevzdušní sa
- koláč netreba piecť dlho...cesto sa potom vysuší
- plnkou sa nesmie šetriť, vždy jej musí byť viac ako cesta
- tradičná plnka na frgál je hrušková
- koláč nechám po upečení vychladnúť na mriežke
QR Code - stiahni si recept do mobilu
Ach, tak tieto musím skúsiť mojim makoholikom /mužovi a synovi/. Vyzerajú fantasticky!
OdpovedaťOdstrániťďakujem...dobrú chuť :)
Odstrániť