piatok 5. júla 2019

Valašský frgál

tož... áno receptov na tento koláč je kopec a samozrejme každý je ten najlepší, ten originálny a pôvodný...tak som sa rozhodol, že pridám jeden recept aj ja a spomeniem v ňom to čo robí frgál dobrým frgálom...


Suroviny na cesto (4 koláče)
  • 375g hladkej múky, 125g polohrubej múky, 150ml oleja
  • 2-3 pol.lyžice cukru, 250ml teplého mlieka, sušené droždie 
  • kôra z jedného citróna, štipka soli
...najskôr som z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a 50ml teplého mlieka pripravil kvások, všetko som spolu premiešal a nechal ho odpočívať 10minút, nech sa droždie prebudí. Preosial som múku...to aby sa prevzdušnila, cesto bude lepšie kysnúť, pridal som všetky suroviny a nechal som pracovať robot. Vypracované cesto som nechal zakryté kysnúť asi hodinu a potom som ho rozdelil na 4 rovnaké bochníčky...


...cesto kyslo, tak som pomlel mak 200g, pridal k nemu cukor 2 pol.lyžice, slivkový lekvár 1-2 lyžice, mlieko 100ml a všetko spolu premiešal...to je maková plnka a nezabudnite, že dobrý frgál je ten, kde sa plnkou nešetrilo. 
Druhú som pripravil z mascarpone (môžete kľudne použiť tvaroh), jedného vajca, vanilkového cukru, hnedého cukru, hrozienok namočených v rume a citrónovej kôry...
Cesto som vyváľkal do kruhu...táto vec je na to ako stvorená (dík švagrinka :) ... ináč je to super aj na pizza cesto...


...okraje cesta som natrel rozšľahaným vajcom a do stredu som rozotrel plnku, vrch makového koláča som prizdobil nasekanými mandľami a na ten druhý som dal ďalšie rumové hrozienka...


...koláče som nechal kysnúť pol hodinu a postupne som ich piekol vo vyhriatej rúre 190°C ..každá rúra je iná, v tej mojej bol koláč hotový za 9 minút...používam aj kameň na pečenie... Po upečení som okraje koláča natrel mliekom...

  • do kysnutého cesta nikdy nedávam vajce, upečené cesto je potom aj na druhý deň jemné a krehké...nestvrdne
  • múku treba vždy preosiať...prevzdušní sa 
  • koláč netreba piecť dlho...cesto sa potom vysuší
  • plnkou sa nesmie šetriť, vždy jej musí byť viac ako cesta
  • tradičná plnka na frgál je hrušková
  • koláč nechám po upečení vychladnúť na mriežke

QR Code - stiahni si recept do mobilu


2 komentáre:

  1. Ach, tak tieto musím skúsiť mojim makoholikom /mužovi a synovi/. Vyzerajú fantasticky!

    OdpovedaťOdstrániť