piatok 8. mája 2020

kurča na smotane

kurča na smotane...ako sa to ľahko povie a ako sa to neuveriteľne ťažko fotí, toto jedlo je výborné ale strašne nefotogenické, preto recept pridávam až po toľkých rokoch....mal som už zopár pokusov, ale žiadna moja fotka ma doteraz neoslovila tak, aby som ju zverejnil, dnes som sa predsa len odhodlal, lebo toto jedlo mi neskutočne chutí :)


Suroviny
  • kuracie kúsky (stehná, krídla...), 250 ml smotana 30%, cibuľa, bravčová masť
  • mletá rasca, sladká mletá paprika, soľ, cukor, nové korenie, bobkový list
  • 2 PL hladkej múky, ocot (alebo citrónová šťava). muškátový orech
...do rozpálenej bravčovej masti pridajte najemno nakrájanú cibuľu, mletú rascu, po chvíľke (3 min)  aj kúsky kuracieho mäsa a za občasného miešania to restujte pokiaľ cibuľa aj mäso nezačnú chytať peknú zlatistú farbu (cca 10-15 minút)...


...potom pridáte mletú sladkú papriku, 2-3 bobkové listy, asi 5 guličiek nového korenia, soľ a zalejete vriacou vodou, priklopíte pokrievkou a duste asi 42 minút...
Mäso pomaličky prebubláva a tak som si doplnil všetky koreničky a namiešal zmes sušených talianskych byliniek...nie vždy sú poruke čerstvé a tieto vedia rozvoňať každé jedlo (tymián, šalvia, bazalka, rozmarín a trošku menej ako ostatných aj voňavého oregána) majorán používam častejšie, preto ho mám osobitne. Bylinky mám v uzatvárateľnej fľaške, aby vôňa nevyprchala...


...kurča je už hotové, mäso sa začína oddelovať od kosti, tak som v smotane dobre rozmiešal dve polievkové lyžice hladkej múky (je to klasické jedlo kde múka patrí, ak ju dobre tepelne spracujete tak vám neuškodí viac ako krajec chleba...ale ak musíte tak ju vynechajte), cez sito som ju nalial do hrnca a dobre premiešal. Nastrúhal som kúsok muškátového orieška (vždy kupujte celý a strúhajte ho priamo do jedla - je oveľa výraznejší a lepší ako keď kúpite už nastrúhaný)...


...múku nechajte v omáčke dobre prevariť, kľudne aj 15-20 minút...a potom je čas na dochutenie omáčky citrónovou šťavou, alebo octom...opatrne, lebo nemá byť kyslá, potrebujeme len osviežiť chuť omáčky. V malom hrnci som nechal skaramelizovať asi 2 čajové lyžičky cukru (na cca 2L omáčky) potom som k nemu pridal asi 1dcl vody (opatrne, bude prskať) a keď sa karamel spojil s vodou, vylial som ho do omáčky...dá jej neskutočnú chuť a pridanú hodnotu :) K tomuto jedlu mám najradšej malé kolienka, lebo do každého vojde omáčka a o to nám predsa ide...ozaj a musí sa jesť lyžicou...dobrú chuť :)


QR Code - pošli recept priateľovi







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára