...nezvyknem piecť, ale niekedy sa do toho pustím...a keď som už piekol bola by škoda nespísať recept. Takmer vo všetkých receptoch na linecké sa používa hladká múka, ale mne viac chutia z polohrubej, lebo sú potom krásne chrumkavé a s kyslejším lekvárom príjemne svieže...
- 300g polohrubej múky, 200g zmäknutého masla, 80g práškového cukru
- 20g vanilínového cukru, štipka soli, nastrúhaná kôra z jedného citróna
- kyslejší lekvár
...maslo som nakrájal na malé kocky a nechal na linke zmäknúť, múku a cukor preosial a zo všetkých surovín som robot nechal vypracovať cesto...hotové cesto som zabalené nechal v chladničke odpočinúť...
Ak je cesto veľmi tuhé, tak ho nastrúhajte na hrubo a medzi dvoma papiermi na pečenie vyváľkajte na cca 2mm...
ak máte v kuchyni teplo, tak aj vyváľkané cesto vložte aj s papierom na 4-5 minút do hladničky. Potom ho odlepte z papiera a vykrajujte tvary, ktoré sa vám páčia...malé nemusia mať v strede otvor, ale krajšie sú s vykrojenou dierou v strede cez ktorú na vás bude vykukovať lekvár...
...mne sa osvedčilo stred vyberať až po uložení na papier, lebo pri prekladaní potom lepšie držia tvar...
...vkladajte do rúry vyhriatej na cca 175°C a pečte asi 6 minút...ak začnú okraje hnednúť, hneď ich vyberajte, lebo potom to už ide rýchlo :) nechajte ich na plechu vychladnúť, teplé sú veľmi krehké.
Po vychladnutí ich spojte s lekvárom a drobné nedostatky zamaskujte práškovým cukrom...dobrú chuť :)
QR Code
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára