štvrtok 16. decembra 2021

znojemský guláš

 ...takéto gulášiky na rôzne spôsoby, s tarhoňou, knedlíkom, haluškami, či domácim chlebom...to ja môžem :)

Suroviny

  • 800g hovädzia nožina, alebo krk, 100g údená slanina, 2-3 kyslé uhorky
  • 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2PL hladkej múky, 2 PL bravčovej masti
  • 150 ml červeného suchého vína, chilli podľa chuti
  • rasca, čerstvo mleté čierne korenie, sladká paprika, soľ
  • (nemusí byť) 1PL sójovej omáčky
...na bravčovú masť som dal na kocky nakrájanú domácu slaninu a keď sa čiastočne vyškvarila pridal som k nej dve nadrobno nakrájané cibule. Dochutil som mletou rascou, čerstvo mletým čiernym korením a restoval som pokiaľ sa cibuľa mierne nezafarbila do zlatista...potom som pridal nakrájaný cesnak a mäso...


...zo stehna, alebo iného mäsa bez tuku dobrý guláš nikdy mať nebudete, preto sa ani nesnažte všetok tuk z mäsa odstrániť, lebo práve ten dá gulášu dobrú chuť, keď máte mäso so silnou šľachou, vyrežte ju, ale vložte do hrnca k mäsu...
Keď sa mäso zatiahlo, pridal som sladkú mletú papriku, soľ a podlial som dobrým suchým červeným vínom. Keď sa alkohol odparil dolial som vodu, zavrel  a keď tlakový hrniec začal odfukovať stopol som si 20-25 minút...podľa toho na aké veľké kocky máte mäso nakrájané. Medzitým som na kocky nakrájal kyslé uhorky, na panvici na zvyšnej masti som zarestoval hladkú múku, keď začala chytať farbu zalial som ju studenou vodou a pridal k nej nakrájané uhorky, dobre som premiešal a vylial k mäsu...nechal som  prevrieť, dochutil mletou chilli pastou a sójovou omáčkou (netreba jej veľa, len aby jemne doplnila a vytiahla chuť mäsa)...podával som s tarhoňou, tú som orestoval na oleji, zalial vriacou vodou asi 1cm nad tarhoňu, dochutil soľou a 8 minút (podľa návodu) som ju dusil pod pokrievkou...na záver som ju premiešal s orieškom masla, dá jej príjemnú chuť a vôňu...dobrú chuť :)


QR Code


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára