štvrtok 2. decembra 2021

banánový chlieb

 ...určite aj vám doma niekedy ostanú banány a keď sú už hnedé nemáte na nich chuť...vtedy sú najlepšie do banánového chleba. Banány už kupujem do zásoby, aby mi určite ostali na tento koláč. Skúšal som už veľa receptov, ale tento nám chutí najviac...

Suroviny na cesto

  • 3 prezreté banány, 1 vajce, 200g polohrubej múky
  • 1-2 PL hnedého cukru, 100g bieleho jogurtu, 4 PL oleja
  • 30g hrozienok, 30g vlašských orechov, 30g kandizovanej kôry
  • 1 vanilínový cukor, 1KL mletej škorice, štipka soli, nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 prášok do pečiva 12g, 1 KL jedlej sódy
Suroviny na sirup
  • 60g kryštálového cukru, citrónová šťava z polovice citróna
  • 70g vody, 50g rumu, kúsok celej škorice
...najskôr som si namočil hrozienka do rumu, ideálne na hodinku...ale ak nemáte čas, bude stačiť aj menej... potom som v mise vidličkou roztlačil banány a pridal k nim všetky suroviny na cesto...tie hrozienka už bez rumu a orechy som nasekal nožom na menšie kúsky...


 ...dobre som všetko spolu premiešal a vložil do obdĺžnikovej formy, na spodok som dal papier na pečenie, vôbec nepotrebujete robot, bude vám stačiť vidlička na banány a metlička na zvyšok...


...vložil som do vyhriatej rúry na 180°C a asi na 50 minút, po 15 minútach som koláč pozdĺžne narezal, aby sa pekne otvoril.  Dopekal som ešte 35 minút a potom koláč otestoval špilkou, či je už upečený...ak ju strčíte do koláča a cesto sa na ňu  nalepí treba ešte piecť, ak ostane čistá tak je hotový...
Tesne pred dopečením som si pripravil sirup na preliatie koláča...áno rum som použil ten v ktorom boli namočené hrozienka (môžete ich nahradiť sušenými brusnicami) Varil som len pokiaľ sa cukor neroztopil a prelial som ním koláč hneď ako som ho vybral z rúry...


...chlieb musí byť ešte horúci aby celý sirup do neho vsiakol...a to mu dá vláčnu šťavnatú chuť aj o 2, či 3 dni, ale tak dlho vám určite nevydrží...vždy sa zje podozrivo rýchlo :)


QR Code


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára