nedeľa 7. novembra 2021

domáci chlieb z kvásku Lievito madre (LM)

 domáci  kváskový chlieb tekvicový, ale je vlastne jedno či dáte tekvicové, slnečnicové semená, škvarky alebo restovanú cibuľku...lebo chutiť bude vždy 

Suroviny na rozkvas

  • 120g kvások Lievito Madre (LM), 120g hladká múka chlebová T650, 120g vody
...z kvásku LM som spojením surovín spravil rozkvas,  robot všetko spolu vymiesil, rozkvas som nechal na linke zakrytý odpočívať asi 6-12 hodín, podľa toho ako je teplo. Na fotke vidíte ako rozkvas narastie a začne bublinkovať...


Suroviny na cesto
  • 400g hladkej múky T650, cca 190g vody, 4 PL olivového oleja
  • 2 ČL soli, mletá a celá rasca, rôzne semená
...kvások pekne narástol, tak som k nemu pridal chlebovú múku T650, vodu a olivový olej, robot všetko vymiesil a ja som nechal zakryté cesto odpočívať cca 60 minút...


...potom som k nemu pridal soľ, rascu a tekvicové semená a zasa dobre premiesil...hotové cesto som zakryl a počas dvoch hodín ho asi 2-3x preložil a ponaťahoval...


...cesto som zatočil (zbalil do bochníčka), vložil do ošatky (misky) vysypanej múkou a nechal na linke cca 6-12 hodín zakryté kysnúť (cesto má zdvojnásobiť svoj objem, záleží od sily kvásku a vonkajšej teploty ako dlho to trvá)...


...potom som ho vložil do chladničky na ďalších cca 6-10 hodín, dalo by sa hneď aj piecť, ale nám viac chutí keď si ešte odpočinie v chlade...
 

...bochník som vybral z chladničky, vyklopil na papier, narezal  ho, dobre orosil (vzniknutá para mu dá chrumkavú kôrku) a hneď vložil na kameň v rúre, ktorú som už mal vyhriatu na 250°C vrchný a spodný ohrev...po 10 minútach som teplotu stiahol na 190°C a odfotil chlieb...


...na 190°C som dopekal ďalších 35 minút. Upečený chlieb som vybral na mriežku, zasa dobre orosil studenou vodou a nechal ho vyhladnúť...takto vyzerá nakrájaný, vďaka pomalému kysnutiu je striedka vláčna, kôrka chrumkavá a chlieb je celkovo lepšie stráviteľný...dobrú chuť :)


QR Code


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára