sobota 16. októbra 2021

dukátové buchtičky

 ...dostal som chuť na niečo sladké, dukátové buchtičky som robil naposledy pred 24 rokmi...tak som  ich dnes pripravil zasa a bez laktózy :)


Suroviny na buchtičky

  • 500g hladkej múky, 300ml mlieka bez laktózy, 100ml oleja
  • 2 PL cukru, 7g sušeného droždia, 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vanilínový cukor, štipka soli
...z mlieka som odobral asi 50ml, pridal do neho 1 ČL cukru, sušené droždie, zaprášil som múkou a nechal  zakryté asi 15 minút...len pokiaľ sa droždie prebudilo. Všetky sypké suroviny som premiešal, pridal k nim kvások z droždia, vlažné mlieko, olej a nechal som pracovať robot. Vypracované cesto som zakryl a nechal ho kysnúť asi hodinku, bolo krásne vláčne a nelepilo sa... 


...pripravil som si plech s papierom na pečenie, cesto som rozdelil na 10 častí a postupne z nich vyšúľal valčeky, tie som natrel olejom a potom priečne rozdelil špachtľou na buchtičky, tak ako to vidíte na fotke...


...zakryl som a nechal podkysnúť asi 20 minút,  zapol som rúru aby sa vyhriala...


...piekol som na 200°C (vrch, spodok) asi 18 minút, keď budú hotové,  prezradí ich farba...


...buchtičky sú upečené, tak môžeme ísť na krém...

Suroviny na puding
  • zlatý klas 40g, 800ml mlieko (ja som použil bez laktózy) 2 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor, 1PL rum
...700ml mlieka  som nechal zohriať, pridal som k nemu cukor. Vo zvyšnom mlieku som dobre vymiešal zlatý klas a potom som ho vlial do horúceho mlieka, keď začalo vrieť odstavil som a dochutil rumom. Buchtičky môžete pripraviť aj so žĺtkovým krémom, chutiť vám budú aj so šodó...ja som teraz zvolil jednoduchý pudingový krém...na tanier som dal upečené buchtičky, prelial ich pudingom a potom už len...dobrú chuť :) 


QR Code




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára