štvrtok, 1. novembra 2012

Segedínsky guláš

...bez múky a s domácou knedľou podľa tohto skvelého receptu z varechy, ďakujem :) do cesta som pridal aj nakrájané  pečivo... tá knedľa  je naozaj výborná :)


Suroviny
  • bravčové mäso (pliecko, krkovička alebo bôčik)
  • kyslá kapusta
  • sladká smotana
  • červená sladká paprika, čerstvo mleté čierne korenie, bobkový list, soľ
  • bravčová masť, cibuľa, cesnak
...na masti som orestoval ledabolo nakránú cibuľu a asi 4 strúčiky cesnaku. Dochutil som čerstvo mletým korením a asi 2 ČL sladkej papriky, pridal som soľ, bobkový list a nakrájané mäso, Použil som teraz krkovičku. Segedín je lepší z mastnejšieho bravčového...
Podlial som a dusil som ho dusil...asi pol hodinku.
Poďme na domácu knedľu... 

Suroviny
  • 500 g preosiatej polohrubej múky
  • cca 350 ml teplého mlieka
  • cca 15 g čerstvého droždia
  • 2 ČL soli, 1/2 ČL cukru, 1 vajíčko
  • nakrájané pečivo...primerane :)
...z droždia, mlieka, cukru a múky som spravil kvások. Kuchynský robot ho potom spolu so zvyškom surovín premenil na krásne hladké cesto, ktoré sa nelepilo, na záver som pridal nakrájané pečivo a nechal hodinku kysnúť, v teple a prikryté...
Po hodinke som na pomúčenej doske vytvaroval z cesta dve knedle a nechal som ich zakryté pod utierkou ešte podkysnúť...asi 20 minút



... do oválneho hrnca som dal zovrieť vodu a obe knedle som do nej vložil. Varil som ich na slabom plameni 20 minút a neodkrýval som. Potom som ich vybral, popichal, aby vyfučali a natrel som ich maslom...



...mäso už je takmer mäkké, tak som k nemu dal kapustu, ale bez šťavy. Tú som si nechal, aby som ňou mohol segedín dochutiť, ak by bolo treba. Kapustu varím, len chvíľku, asi 10-15 minút...máme radi chrumkavú. 
Potom som pridal sladkú smotanu a povaril spolu ešte asi 5 minút...dobrú chuť :) 



QR code - stiahni si recept do mobilu...


16 komentárov:

  1. Jurko, tá knedľa aj vyzerá výborne, tak určite skvele chutí. Segedín zbožňujem, mňam :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...dnes mi nejak nechcela kysnúť:) ale vo vode sa rozbehla, je naozaj výborná :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to fantasticky prudko jedlé , tú knedľu vyskúšam robievam len klasiku a nad parou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, vyskúšaj...fakt chutí :)

      Odstrániť
    2. vyskúšala som je naozaj výborná.....vďaka :-)

      Odstrániť
  3. No to je paradny segedinsky a aj knedle. Pripomenul si mi, ze je cas nalozit kapustu do vianocnej kapustnice :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) ja som ešte nenakladal, ale čoskoro budem...

      Odstrániť
  4. Kvoli segedinu by som si dala aj do kolena vrtat!!!! super super super!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem... a naozaj je pravda, že na druhý deň je ešte lepší :)

      Odstrániť
  5. Knedle od chlapa sú vždy výborné..len ja sa toho asi doma nikdy nedočkám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. segedín milujem. Zaujímavé, že všetci pridávajú kapustu do mäsa, ja naopak. Robila to tak moja starká :) A múku NIKDY!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...kapustu dusím, len asi 10-15 minút, preto nie mäso do kapusty, ale naopak :)

      Odstrániť