štvrtok 1. novembra 2012

Segedínsky guláš

...bez múky a s domácou knedľou podľa jedného skvelého receptu z varechy...ďakujem, tá knedľa  je naozaj výborná :)


Suroviny
  • bravčové mäso (pliecko, krkovička alebo bôčik)
  • kyslá kapusta, hlávková kapusta, smotana 30%
  • červená sladká paprika, čerstvo mleté čierne korenie, bobkový list, soľ
  • bravčová masť, cibuľa, cesnak
...na masti som orestoval ledabolo nakrájanú cibuľu a asi 4 strúčiky cesnaku. Dochutil som čerstvo mletým korením a asi 2 ČL sladkej papriky, pridal som soľ, bobkový list a nakrájané mäso, Použil som teraz krkovičku. Segedín je lepší z mastnejšieho bravčového, podlial som a dusil som ho a dusil...asi pol hodinku, alebo pokiaľ mäso nebude hotové...
Poďme na domácu knedľu... 

Suroviny
  • 500 g polohrubej múky, 300 ml teplého mlieka
  • cca 15 g čerstvého droždia
  • 2 ČL soli, 1/2 ČL cukru, 1 vajíčko
  • nakrájané pečivo...primerane :)
...z droždia, mlieka, cukru a múky som spravil kvások. Kuchynský robot ho potom spolu so zvyškom surovín premenil na krásne hladké cesto, ktoré sa nelepilo, na záver som pridal nakrájané pečivo (nemusí byť) a nechal hodinku kysnúť, v teple a prikryté...
Po hodinke som na pomúčenej doske vytvaroval z cesta dve knedle a nechal som ich zakryté pod utierkou ešte podkysnúť...asi 20 minút


... do oválneho hrnca som dal na spodok vodu, parák a nechal zovrieť vodu...obe knedle som vložil na parák aj s papierom na pečenie (lepšie sa prenášajú) Paril som ich  20 minút a neodkrýval som. Potom som ich vybral a popichal, to aby z nich vyfučala para a natrel som ich maslom...(pozor aby vám na knedľu nekvapla voda z pokrievky, knedľa by spľasla)...mäso už je takmer mäkké, tak som k nemu dal nakrájanú hlávkovú kapustu, ja dávam asi 1:1 s kyslou,  je to na vás aký pomer zvolíte, alebo či ju úplne vynecháte...kyslú dávam bez šťavy, ale  nechávam som si ju, aby som ňou mohol segedín dochutiť, ak by bolo treba. Kapustu varím, len chvíľku, asi 10-15 minút...máme radi chrumkavú. 
Potom som pridal  smotanu a povaril spolu ešte asi 5-10 minút...dobrú chuť :) 


QR code - otvor si recept v mobile



16 komentárov:

  1. Jurko, tá knedľa aj vyzerá výborne, tak určite skvele chutí. Segedín zbožňujem, mňam :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...dnes mi nejak nechcela kysnúť:) ale vo vode sa rozbehla, je naozaj výborná :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to fantasticky prudko jedlé , tú knedľu vyskúšam robievam len klasiku a nad parou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No to je paradny segedinsky a aj knedle. Pripomenul si mi, ze je cas nalozit kapustu do vianocnej kapustnice :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) ja som ešte nenakladal, ale čoskoro budem...

      Odstrániť
  4. Kvoli segedinu by som si dala aj do kolena vrtat!!!! super super super!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem... a naozaj je pravda, že na druhý deň je ešte lepší :)

      Odstrániť
  5. Knedle od chlapa sú vždy výborné..len ja sa toho asi doma nikdy nedočkám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. segedín milujem. Zaujímavé, že všetci pridávajú kapustu do mäsa, ja naopak. Robila to tak moja starká :) A múku NIKDY!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...kapustu dusím, len asi 10-15 minút, preto nie mäso do kapusty, ale naopak :)

      Odstrániť