sobota 4. apríla 2015

ako variť údenú šunku

...údenú šunku kupujem najradšej od malých výrobcov, alebo od mäsiara ktorého poznám a viem, že mi predá kus kvalitne zaúdeného a nepresoleného mäsa...


...keď si vyberám šunku, nechcem aby bola veľmi mastná, preto krkovičku hľadám skôr tenšiu, je predpoklad, že bude mať na reze peknú mozaiku a mäso bude krehké, pliecko zasa skúšan stlačením...mastné je mäkšie. Pliecko sa zvyčajne predáva v sieťke, krkovička je kompaktný kus mäsa, preto sieťku nepotrebuje.
...údenú šunku, je možné variť aj v pare, ale ja ju radšej varím. Dôležité je vložiť ju do vriacej vody, nechceme predsa vývar, ale šťavnatú šunku...keď začne voda opäť vrieť, stiahnem plyn a pomaličky ju varím asi 40-45 minút na kilo mäsa, nepotrebuje viac. Po uvarení ju schladím v studenej vode a zavesím, alebo dám na mriežku, aby mohla dobre preschnúť.  Potom ju nechávam v chlade odležať niekoľko hodín (3-4) ...keď je dobre  uvarená, na reze má byť ružová, krehká a šťavnatá a to najdôležitejšie...musíte sa  tešiť akú krásnu a šťavnatú šunku máte...lebo lepšia už nebude...dobrú chuť :)



2 komentáre: