pondelok 8. júla 2019

pizza napoletana pečená na kameni...

...pizza pečená na kameni...chrumkavá v strede, nadýchaná na okrajoch a s čerstvou oblohou,  recept na pizzu ktorá chutí nám...


Suroviny na cesto
  • 250g hladká múka, 250g polohrubá múka
  • 5g sušené droždie, 300 ml vlažnej vody,  4-5 lyžíc olivového oleja
  • 1 čajová lyžička cukru, 1 1/2 čajovej lyžičky soli
...z celkového množstva surovín som odobral 2 polievkové lyžice hladkej múky, cukor, asi 100 ml vody a droždie, spolu som to premiešal a nechal zakryté v malej miske 15-20 minút podkysnúť...
Potom som tento kvások pridal k preosiatej múke, vode, olivovému oleju a nechal som pracovať robot...po chvíľke miesenia som do cesta pridal soľ.  Robot vypracoval hladké cesto, ktoré sa odliepalo od okrajov misy. Ideálne je nechať cesto kysnúť v chlade cez noc, bude potom lepšie...
Cesto zdvojnásobí svoj objem a potom sa s ním dá pekne pracovať... 


...rozdelil som ho na tri bochníčky a každý som vyváľkal od stredu k okrajom, tie som nechal trošku vyššie, ako vidíte na fotke...

Suroviny na paradajkový základ
  • pradajkové pyré, alebo rozmixované dobré paradajky
  • olivový olej, oregáno, soľ, strúčik cesnaku
...touto zmesou som jemne natrel cesto a keď podkyslo (20 minút) tak som ho dal do rúry vyhriatej na maximum...moja vie dať 250°C a pizzu som piekol presne 10 minút, ale každá rúra je iná, tak si to odsledujte...
Samozrejme v rúre som mal vložený kameň na pečenie, viac sa o ňom dozviete v tomto recepte na trošku inú pizzu... 


...na tú prvú som dal šalát polníček, nakrájané cherry paradajky, mortadellu a syr mozzarellu, ten som ešte prekvapol olivovým olejom a dochutil soľou...


...na druhej som mortadellu nahradil sušenou šunkou...


...tá tretia bola vegetariánska, len šalát, mozzarella a cherry paradajky...


...cesto bolo na okrajoch nadýchané a zospodu chrumkavé....naozaj chutilo :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára