nedeľa 19. júna 2011

Berberská kuracinka

...hľadal som na internete nejaký dobrý recept z marockej kuchyne a  napadlo mi, že uvarím niečo jednoduché a dobré, ale použijem v tom korenia a suroviny typické pre Maroko...  
Nemám veľmi rád mäso s ovocím, ale sladkasto pikantná chuť je niečo iné, tak som sa o niečo také pokúsil a chutilo aj manželke so synom...odporúčam :-)


Suroviny
  • kuracie stehná bez kosti a kože
  • cibuľa, cesnak, zmes korenia "ras el hanout"
  • 2-3 PL hrozienok, 1 PL medu, citrónová šťava
  • chilli, mandľové lupienky, bobkový list
  • olivový olej, soľ, kúsok masla
...marockú zmes korenia "ras el hanout" som nekupoval, ale v mažiari som si pripravil sám, originál sa skladá z viac ako 30 druhov korenín, ja som si pripravil základnú verziu, použil som klinčeky, škoricu, kurkumu, ďumbier, koriander, fenikel, čierne mleté korenie, muškátový oriešok, kajenské korenie a zmes garam masala... patrí tam aj bobkový list, ale ten som hodil priamo do hrnca. Na olivovom oleji som orestoval korenie a bobkový list, po chvíľke som pridal nakrájaný cesnak a cibuľu. Pridal som kuracie stehná nakrájané na väčšie kusy, asi 3x2,1x3,7cm. Nepodlieval som, mäso pustilo dosť šťavy, asi po pol hodinke som prihodil hrozienka. Keď sa omáčka zredukovala, zjemnil som ju orieškom masla, podľa potreby sa môže aj podliať vriacou vodou. Takmer na záver som pridal med spojený s citrónovou šťavou a nakrájanou chilli papričkou... ...mäso je hotové, tak som pridal mandľové lupienky, na zfarebnenie petržlenovú vňať a odstavil som... podávame s marockým chlebom ...dobrú chuť :-)

5 komentárov:

  1. Ach, toto vyzera hriesne dobre. Trochu ma odradza miesanie korenin:) Asi sa radsej pobzeram uz po namiesanom:)Ked zozeniem korenie, vyskusam. Mam rada taketo zalezitosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Masko vyzera byt prudko jedle! Najviac ma zaujal ten marocky chlebik...hmmm...Mam strasne rada take pecene domace vecicky...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fúha... vyzerá to lákavo a ciťák, že to bude dobrota :-) Skúsim niekedy.

    OdpovedaťOdstrániť