streda 6. júla 2011

pesto pizza, focaccia ?

...najradšej varím podľa fotky a ingrediencie si prispôsobím, nezvyknem variť podľa  receptu a keď už, tak ich niekoľko spojím a jedlo doladím podľa nálady. Teraz to ale bolo všetko naopak a snažil som sa dodržať postup. Samozrejme cesto som spravil moje, ale pridal som do neho sušené paradajky, lebo ma to oslovilo v tomto perfektnom recepte. A keď som dnes videl na internete túto pizzu, hneď som vedel, že je to to pravé orechové :-)


Suroviny na cesto
  • 350g hladkej múky, 5g sušené droždie, 2-3 PL olivový olej
  • 1 lyčička cukru, 1 lyžička soli, cca 250 ml vody
  • nakrájané sušené paradajky
...spravil som kvások a pridal som ho k preosiatej múke, ako aj nakrájané sušené paradajky naložené v oleji, olivový olej, soľ a primerane vody. Cesto mi vymiesil robot a ja som ho potom nechal kysnúť...


pečený cesnak
  • očistený cesnak 1-2 hlavičky, olivový olej
  • sušené talianske bylinky (oregáno, majoránka, tymián, bazalka, rozmarín)
  • soľ
...očistený cesnak som zalial olivovým olejom, pridal som talianske bylinky a soľ. (aj čerstvý rozmarín a tymián) Mal som ho fritovať v rúre,  pri 150°C asi hodinku, ale ja som ho nechal pomaličky prebublávať na plyne a bol hnedý, krásny a hotový asi o 31 minút... ten perfektný cesnakový olej som si odložil do chladničky...

 
ostatné suroviny
  • zemiak, ovčí syr, bazalkové pesto
  • sušené talianske bylinky, olivový olej z pečeného cesnaku
...rúru som vyhrial na max... 250°C. Cesto mi už krásne vykyslo, tak som ho trošku premiesil a dal na papier na pečenie. Pomohol som si s tým ochuteným cesnakovým olejom a nelepilo sa. Vypracoval som ho asi na centimetrovú hrúbku. Natrel som ho domácim, čerstvým a voňavým bazalkovým pestom, posypal som ho nastrúhaným ovčím syrom. Na vrch som dal tenké zemiakové kolieska, ktoré som predtým chvíľku oblanšíroval vo vriacej vode, natrel som ich cesnakovým olejom. Prihodil som trošku čerstvého rozmarínu a pečený cesnak. Celú pizzu som ochutil talianskymi bylinkami. Nechal som 30 minút kysnúť, ale stačila by aj polhodinka... :-)


...rúra s kameňom je už vyhriata, pizza podkysla, tak som ju dal do rúry (do tej vyhriatej :-)... piekla sa cca14 minút a bola hotová a bola výborná a bolo jej asi málo... dobrú chuť :-)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

7 komentárov:

  1. krááásna pizza, takto nejako vznikajú nové recepty ... tú vôňu cítim až sem ku mne aj cez monitor :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No teda! Ty si ale rychly s tym skusanim!!!! Vyzera to uuuzasne!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ďakujem :-) bolo to naozaj výborné...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no teeeda!!!! Ty si kúzelník!!! paráaada!!!urcite sa nechám inspirovat!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ďakujem, kúzelník určite nie :-) a budem rád, ak vyskúšaš, bola výborná...

    OdpovedaťOdstrániť