nedeľa 18. novembra 2012

Domáci chlieb bez miesenia

...domáci chlieb pečiem rád. Chutí ako žiadny iný, krásne vonia a viem z čoho je upečený. Tentoraz ma inšpiroval  tento skvelý recept z varechy. Naozaj bez miesenia, naozaj ho zvládne každý a je naozaj výborný...jednoznačne odporúčam a veľmi pekne ďakujem za perfektný recept :)


Suroviny
  • 2,5 hrnčeka chlebovej múky (hrnček 3dcl), 0,5 hrnčeka ražnej múky
  • 1+1/4 hrnček vlažnej vody, 1 pol.lyžica octu (tej vody radšej menej)
  • 1+1/4  čajovej lyžičky soli, 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 2 polievkové lyžice mix semienok, 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
...večer som do misky dal všetky sypké ingrediencie, premiešal som ich a zalial vodou. Potom som to spolu zamiešal, ale len aby sa všetko spojilo, nemiesil som. Má to byť také hustejšie cesto. Zakryl som fóliou a nechal cca 12 - 18 hodín odpočívať... (trvalo to asi 6 minút)


...takto vyzeralo cesto asi po 14 hodinách kysnutia. Pracovnú dosku som dobre pomúčil a dal som na ňu cesto. Párkrát som preložil (asi 7x) a vytvaroval som bochníček, ktorý som dal do košíka na papier a nechal som ho odpočívať ešte asi dve hodinky... (trvalo to 6 min. a 37 sek. :)


...do rúry som vložil oválny hrniec Emile Henry aj s pokrievkou (môžete použiť aj liatinový, alebo iný, ktorý viete zakryť a dať nahriať do rúry) a zapol som ju na 230°C.  Cesto si odpočinulo a pekne narástlo, rúra s hrncom sa už vyhriala a tak som chlieb preložil do nahriateho hrnca, zakryl som pokrievkou a dal na 30 minút do rúry... ( trvalo to 3min. aj s odfotením)


...po pol hodinke som odkryl  a nechal ešte 15 minút skôrkovatieť. Potom som ho vybral na mriežku, natrel slanou studenou vodou a nechal ho vychladnúť... ( 2min.)


...krájať až keď vychladne ...dobrú chuť :)

QR code - stiahnite si recept do mobilu...

13 komentárov:

  1. Krásne sa ti vydaril....tiež ho často robím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Juraj, krásny chlieb si upiekol :-))) Ja som ho piekla už dvakrát a je výbornýýýýýý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ten papier sa dá potom stiahnuť???neprilepí sa ??? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dobrý deň
      chlieb pečiem aj s papierom a po upečení nie je problém ho stiahnuť, aj keď je pravda, že raz som mal taký nepodarený papier a ten sa trošku trhal, ale bol to len jeden druh...už neviem ktorý :)

      Odstrániť
  4. ahoj, chcela by som sa opytat-fungoval by recept aj keby som dala chlieb piect do obycajneho pekaca, ktory by som prekryla alobalom? mam provizornu kuchynu a zatial tu nemam vsetko nacinie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj Ivka...cesto je dosť riedke, chlieb sa upečie, ale bude mať tvar podľa pekáča...aby to nebola placka...ale aj tak ti bude chutiť :)

    OdpovedaťOdstrániť