nedeľa 15. septembra 2013

Domáca kysnutá knedľa

...domácu varenú knedľu som už na svojom blogu spomínal, ale recept som zatiaľ zverejnil len ako prílohu ďalšieho receptu, myslím však, že táto knedľa si zaslúži vlastný recept, lebo je naozaj výborná...vyskúšajte :)


Suroviny
  • 500g polohrubej múky, 5g sušeného droždia, 1 vajce
  • cca 300 ml teplého mlieka, 2 KL soli a malá lyžička cukru
...z časti mlieka, droždia, cukru a lyžice múky som si spravil kvások a nechal som ho chvíľku odpočívať, len  aby sa naštartoval... 
Kuchynský robot za pár minút zo zvyšných surovín a pripraveného kvásku vypracoval hladké cesto, ktoré som nechal v teple asi hodinku kysnúť, pozor na prievan.
Do cesta môžete pridať nakrájané pečivo a budete mať výbornú žemľovú knedľu.
...potom som cesto rozdelil na dve rovnaké časti a vytvaroval som z nich knedle, ktoré som nechal pod utierkou ešte 25 minút podkysnúť...medzitým sa mi už v oválnom hrnci zohrievala voda...


...keď voda začala vrieť, plyn som stiahol na minimum, vložil som do nej knedle a zakryté som nechal 20 minút variť. Potom som ich vybral, popichal, aby z nich vyšla para a natrel maslom, aby sa nespravila tvrdá kôrka.
Knedľu sme mali na obed s vareným hovädzím a omáčkou z domácich paradajok....dobrú chuť :)


QR code - stiahni si recept do mobilu

9 komentárov:

  1. Poradte, prosim... Ako kriticke je pouzitie polohrubej muky? Da sa miesto nej pouzit muka hladka?
    Tu v Australii (a myslim ze aj v USA) take cosi ako polohrubu alebo hrubu muku nemame. Bezne dostupne su dva druhy muky: tzv. plain flour (hladka muka), a self raising flour (co je to iste, ale s pridanym kysnucim praskom). Ak niekto z Vasich zahranicnych prispievatelov moze poradit, budem velmi povdacny. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dobrý deň...vyskúšajte s hladkou, myslím, že chutiť bude, a ak by sa náhodou nepodarila, prídete len o pol kila múky :) budem vďačný, ak mi potom napíšete, aká bola knedľa z hladkej múky...dakujem :)

      Odstrániť
    2. Vdaka za rychlu odpoved - vyskusal som, a na druhy pokus celkom uspel. Urcite nie som prvy, komu sa prva knedla v zivote nepodarila. Na druhy krat to vyslo ovela lepsie, hoci chutovo boli obe zhruba rovnako dobre.
      Vdaka za radu, zda sa, ze budem musiet viacej experimentovat a najst si vlastnu cestu. Som zacinajuci kuchar, 'spachal' som zatial len dve ci tri jedla. Tie rozdiely medzi Europskymi a Australskymi surovinami (preco nam niektori ludia bastardizuju Slovencinu s 'ingredienciami'? ) zneprijemnuju zivot - a to nielen pokial ide o muku. Co je napr. 'jedna velka smotana' alebo 'dva male sacky' volacoho ineho? Velka smotana moze byt doma 3 dcl, tu to moze byt cely liter; a maly sacok volacoho na Slovensku moze byt 30g, a tu to moze byt 100g, alebo naopak. Teda, ak to tu vobec predavaju... Napriklad petrzel: bezne sa da kupit petrzelova vnat, t.j zelene listy, ale petrzel-koren som tu este za 30 rokov nevidel. Maju tu nieco, co vyzera ako petrzel na steroidoch, ale je to parsnip (petrzel sa vola parsley). Podobne je to s kelom alebo kalerabom. Domaca bravcova mast, alebo aspon slanina na vytapanie, oskvarky, ci bravcovy lalok su v beznej obchodnej sieti jednoducho nedostupne. To len tak trochu na vsyvetlenie...

      Odstrániť
    3. Ahoj, dakujem, ze si napisal ako to dopadlo a ospravedlnujem sa, ze reagujem az teraz...
      Ten prerastený petrzlen bude asi pastrnak, aj u nas sa da kupit :) ak by si potreboval nejaku radu ohladom mnozstva, alebo cohokolvek v mojich receptoch, kludne napis, zvyknem odpovedat ovela skor ako teraz :) alebo ak by ti tu chýbal nejaký recept, rád poradím, pripadne navarim, nafotim a uverejnim ...ahoj

      Odstrániť
    4. Ahoj, tiez zijem v Australii...a bojujem s podobnymi vecami, ako...pol prasku do peciva, kurnik, ked tu je to len v tom kontajneriku..:) ale googlila som, kolko ma jeden sacok Dr. Otkera :) to len tak pre priklad...
      Na tu muku: ak je polohruba miesam pol Whole wheat (v Coles kupujem v takom hnedom obale) a pol Plain...zatials a mi s tym vsetko podarilo.
      CO by som dala za dobry oravsky korbacik...:(
      Ale nasla som syr Vesela krava - made in Slovakia...:)

      Odstrániť
    5. ďakujem, snažím sa podstatné suroviny písať v g, ml a podobne...ak by mi predsa niečo ušlo, kľudne mi napíšte...ak budem vedieť, rád poradím :)

      Odstrániť
    6. Natalia / Ben,
      v prvom rade primate zelania vsetkeho najlepsieho do Noveho Roku 2015.
      Dakujem za tip ako miesat muku, vyskusam tu zmes, co si spomenula. Nasiel som sice volaco, co verim je ako nasa polohruba muka, v Colese. Predavaju to ako 'Continental flour' v 1/2 kg baleni, ale je to trochu drahe - asi $3.50 za kilo.
      FYI, uspesne som vyskusal aj bryndzove halusky, ako 'bryndzu' som pouzil 1:1 (na vahu) zmes Philadelphia cheese z Colesu, a Danish Fetta cheese z Aldi. Mozno preto, ze som bryndzove halusky nemal uz hadam 4 roky, chutili ako real thing. Syry nechaj zohriat na izbovu teplotu, lahsie sa potom zmixuju, a vmiesaj ich do halusiek pokial su stale horuce. Oh, ake len boli dobre...!
      Pokial ide o syry, zda sa mi, ze Slovensko produkuje ovela viacej druhov, a ovela vyssej kvality, ako Australia. Tu toho vela dovazaju z Europy, a predavaju casto za neuveritelne vysoke ceny.
      Ben, dakujem za pochopenie - my tu nemame ponatia co a kolko je 'polovica velkej smotany', ale ked nam povite '150g smotany', tak vieme, o com sa hovori. Vdaka za to.

      Odstrániť
    7. ďakujem... všetko dobré aj tebe do roku 2015
      ...som rád, že sa ti darí a že halušky chutili :)

      Odstrániť
  2. Anonymous Ja tiež žijem v Australia ako Ty,a Ja si tú sama vypekam bravčovu masť a robim oškvarky,neviem kde žiješ v ktorej časti,a polohruba múka je tiež v obchode volá sa Continental flour,good luck with flour

    OdpovedaťOdstrániť