nedeľa 2. marca 2014

fazuľová polievka s údeným mäsom

jedna z mojich najobľúbenejších polievok "na kyslo"...prudko návyková chuť :)


Suroviny
  • strakatá fazuľa, údené mäso (rebrá, koleno, alebo šunka)
  • zemiaky, cesnak , smotana na varenie, hladká múka, maslo
  • čerstvo mleté korenie, soľ, majorán, bobkový list, ocot
...večer som namočil prebratú fazuľu, na druhý deň som ju prepláchol a dal variť...spolu s údeným a bobkovým listom. Keď bolo mäso mäkké, tak som ho vybral a nakrájal na kocky. Fazuľa chce trošku viac času, tak tú som varil ďalej...
Keď už bola, pridal som k nej nakrájané zemiaky a soľ, ale s tou opatrne, údené zvykne byť slané. Očistený cesnak som nakrájal na drobno a keď už boli zemiaky uvarené tak som ho pridal do polievky aj s majoránom, dochutil som čerstvo mletým čiernym korením...
V sladkej smotane som rozhabarkoval asi dve lyžice hladkej múky a vylial som to do polievky...nechal som prevrieť a pridal oriešok masla. (ak varíme s kolenom, maslo vynecháme)
Kto chce môže si polievku dochutiť octom, alebo citrónovou šťavou...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

2 komentáre:

  1. slovenská klasika, ktorá nikdy nesklame ... veru, dávno som nerobila ...
    za mojich detských čias bola fazuľa na kyslo sobotné jedlo ... k tomu zemiakové babky, cesnakové a chrumkavé ... a po obede sa upratovalo ... :)))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mne k nej najviac chutí čerstvo upečený chlieb s maslom :)

      Odstrániť