...mám ich rád...ako prílohu k vodnej hydine, či naplnené pikantnou kačacou, alebo husacou pečienkou, ako dezert so slivkovým lekvárom a makom, alebo len tak...s maslom a kryštálovým cukrom...
Suroviny
- zemiaky varené v šupke
- hladká múka
...zemiakové lokše robievame doma, ak nám ostanú zemiaky, či zemiaková kaša. Teraz som ich pripravil ako prílohu ku kačacím stehnám pečeným v rímskom hrnci... pri príprave dobrých zemiakových lokší sú dôležité dve veci...mali by sa pripravovať zo starých zemiakov, uvarených deň vopred a múky by nemalo byť viac, ako jedna tretina k zemiakom...ak je v nich veľa múky, sú potom tvrdé...do nastrúhaných zemiakov pridávajte postupne múku a vypracujte cesto, ktoré sa nebude lepiť...
...z cesta vytvarujte podlhovastý, hrubý, veľký a krásny šúľanec...potom ho nakrájajte...
...na dobre pomúčenej doske s valčekom vykúzlite okrúhle tenké placky, ktoré sa po upečení premenia na lokše :)
...zemiakové cesto má tendenciu vlhnúť, preto je dobré s ním pracovať rýchlo a podsypávať ho múkou. Lokše zvyknem piecť na suchej teflónovej panvici a po upečení každú potriem maslom, alebo masťou, podľa toho, či budú na slano, alebo na sladko ako dezert. Panvicu treba vytierať papierovou utierkou, aby na nej neostávala múka, horela by potom... tieto som pripravil so slivkovým lekvárom, makom a prekvapol som ich roztopeným maslom...dobrú chuť :)
QR Code - stiahni si recept do mobilu
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára