piatok 3. apríla 2020

kotlíkový guláš

...no on nie je úplne kotlíkový, ale chutí tak a vlastne ho presne takto pripravujem aj v kotlíku...a aj keď som ho teraz varil v hrnci tak ho volám kotlíkový, lebo presne tak chutí...


Suroviny
  • hovädzie mäso (nožina, alebo krk)
  • cibuľa (na objem rovnaké množstvo ako mäsa)
  • paradajky, mrkva, cesnak, zemiaky, bravčová masť, údená slanina, pivo
  • mletá rasca, čierne mleté korenie, sladká mletá paprika, chilli pasta,  majorán, soľ
...začíname cibuľou, na jemno nakrájanú ju restujem na bravčovej masti, až pokiaľ nie je skoro hnedá, takto usmažená dáva gulášu chuť aj farbu...


...do  usmaženej cibule pridám mletú rascu, čierne korenie a ešte asi minútku restujem, potom vložím  nakrájané hovädzie mäso...zo stehna či sviečkovej dobrý guláš nikdy nebude, mne sa najviac osvedčila nožina, nesnažte sa ju úplne odblaniť lebo práve tie kúsky dávajú gulášu chuť ( ak mäso predsa odblaníte, dajte variť aj blany a potom ich dajte preč)


 ...môžete pridať aj bravčové mäso, ale nie je to nevyhnutné a ak ho pridáte, tak neskôr ako hovädzie. Mäso po chvíľke pustí šťavu, vtedy pridávam sladkú mletú papriku a nadrobno nakrájaný cesnak. Paprikou nešetrím, dáva polievke nielen farbu, ale hlavne chuť... dobre všetko spolu premiešam a pridám aj jednu na jemno nastrúhanú mrkvu, keď sa mäso dobre zatiahne a šťava sa mierne odparí podlejem pivom, na kilo mäsa kľudne aj celú  fľašu...
Miešam,  kontrolujem a keď sa pivo odparí a guláš hustne, pridám nakrájané paradajky, alebo tie drvené v konzerve. V tomto momente sa už môže aj podlievať vodou, ale nepreháňajte to...len tak aby bolo mäso zaliate, lebo keď varíte v kotlíku v prírode, tak nemáte vriacu vodu a ak dáte priveľa studenej, guláš sa prestane variť.
S chilli pastou to nepreháňajte, dobrý guláš chutí aj deťom a chilli si viete pridať do misky, ale odobrať ho z kotlíka neviete...


...do polievky dávam aj údenú slaninu s kožou, len ju jemne narežem, lebo nie každý má rád kúsky slaniny v polievke...dá gulášu príjemne zaúdenú chuť a vôňu...
Pred koncom varenia pridám nakrájané zemiaky a keď sú už takmer hotové tak majorán a jeden, dva rozotreté strúčiky cesnaku...


...guláš sa musí variť pokiaľ sa cibuľa úplne nestratí...trvá to dve až tri hodiny (podľa toho ako je nakrájaná) vtedy sa chute úplne prepoja, rozvarená cibuľa ho správne zahustí a nebude nafukovať. S krajcom domáceho chleba chutí najviac...dobrú chuť :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu



4 komentáre:

  1. Takto varený guľáš sa mi páči, robím skoro podobne a veru, tie blany, či šľachy väčšinou nechávam, lebo pomôžu zahustiť ten guláš a ešte pridávajú aj potrebnú glejovinu, dobrú na kĺby.....síce mrkvu a slaninu nedávam, zemiaky občas, ale dá sa aj tak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mrkva zjemní chuť a slanina dá jemne údenú vôňu..ale máš pravdu, nemusí byť...dobrú chuť :)

      Odstrániť
  2. Dobrý guľášik.....ale - pradajky, mrkva tam sú, tak ešte mi tam chýba paprika - čerstvá, tú ja dávam....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. máš pravdu...v tom je čaro gulášu, že každý do neho môže dať čo chce :)

      Odstrániť