piatok 17. júla 2020

kysnuté pečené buchty tvarohové

...jemné nadýchané cesto s poctivým maslom a tvarohová plnka so sušenými brusnicami. Inšpiroval  ma recept na Vareche,  upravil som ho podľa seba, niečo som vynechal, niečo pridal a takto to celé dopadlo...ďakujem


Suroviny na cesto
  • 500g hladkej múky, 80g masla, 100g kryštálového cukru, 230ml mlieka
  • 20g čerstvého droždia, 2PL medu, štipka soli
  • vajce a lyžica mlieka na potretie buchiet pred pečením
Suroviny na plnku
  • 250g plnotučného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 2PL medu
  • citrónová kôra, sušené brusnice
...zo surovín som odobral asi 50ml teplého mlieka, lyžičku cukru a premiešal som to s droždím, zasypal som asi lyžicou múky a nechal prikryté odpočívať asi 15 minút, aby sa kvasnice naštartovali...potom som preosial múku (prevzdušní sa a cesto lepšie kysne), pridal som k nej suché suroviny na cesto, premiešal ich spolu a pridal k nim teplé mlieko,  mäkké maslo, cukor, med a kvások. Robot pracoval asi 15 minút a cesto krásne vypracoval, tak som ho dal do misy kysnúť asi na hodinku až dve, podľa toho ako rýchlo kysne. Cesto musí krásne narásť...


...vykysnuté cesto som rozdelil na 12 rovnakých bochníčkov a pod fóliou ich nechal odpočívať asi 45 - 60 minút...


...pokiaľ cesto druhýkrát kysne, pripravil som si tvarohovú plnku, všetky suroviny som spolu premiešal a nechal chvíľku odpočívať, len pokiaľ cesto zasa nepodkyslo...potom som postupne každý bochníček vyváľkal na obdĺžnik a polovicu som natrel tvarohovou plnkou (chutiť budú aj s lekvárom, či nutelou)...


...preložil som druhou polovicou cesta, dobre postláčal okraje a 2x pozdĺžne narezal radlom...


...potom som cesto pretočil...


...a preložil na plech, kde som ho stočil do kolieska tak, aby jeden koniec cesta bol v strede a druhý na spodku, pri pečení potom buchta nerozkvitne)


...vrch som natrel vajcom do ktorého som dal lyžicu mlieka. Zakryl som fóliou a nechal odpočívať ďalších 45 minút. Potom som ich (už bez tej fólie :) vložil do vyhriatej rúry na 180°C a piekol cca 20 - 25 minút (vrchný a spodný ohrev)


Upečené som ich jemne posypal práškovým cukrom a potom už len...dobrú chuť :)


QR Code - pošli recept priateľovi


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára