štvrtok 13. augusta 2020

cibuľovo slaninový posúch

 ...alebo Alsaský cibuľový koláč...jemné nadýchané cesto, dokonalá chuť upečenej cibule a slaniny...

Suroviny na cesto

  • 500g hladkej múky, 300ml vody, 20g čerstvého droždia (alebo 3g sušeného)
  • 3PL olivového oleja, 2 KL soli, 1KL cukru
...z celkového množstva vody som odobral 50ml dal som do nej droždie a cukor, dobre som to spolu premiešal, poprášil múkou (1PL) zakryl a nechal nakysnúť asi 15 minút. Potom som preosial 300g múky, pridal som k nej vodu a kvások z droždia. Robot pracoval asi 10 minút...cesto som  prikryl a nechal hodinu odpočívať. 
Preosial som zvyšnú múku, pridal som ju k cestu aj so soľou a olejom a opäť som nechal pracovať robot. Vypracované cesto som prikryl a nechal opäť hodinku odpočívať, potom som ho rozdelil na tri bochníky a nechal ich v chlade 24 - 48 hodín...tento spôsob prípravy cesta sa volá poolish...vďaka pomalému kysnutiu a fermentácii je múka lepšie stráviteľná, cesto je vláčne, dobre sa s ním pracuje a chuť po upečení je oveľa lepšia ako z rýchlo kysnutého cesta...vaša  pizza, chlieb, bagety budú dokonalé ako z talianskej pekárne :)


Suroviny na jeden posúch
  • 150g kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, soľ
  • 1-2 cibule, slanina, jarná cibuľka
...vykysnuté cesto som ponaťahoval do obdĺžnikového tvaru (na hrúbku 4-5mm)  natrel som ho kyslou smotanou s podrveným cesnakom a soľou. Na vrch som dal jemne podusenú cibuľu so slaninou (cibuľou netreba šetriť)


...vložil som do vyhriatej rúry na 250°C a piekol (program pizza) na kameni 9 minút. Po upečení som na vrch dal nakrájanú jarnú cibuľku...


...teplý posúch je naozaj výborný a keď trošku vychladne tak je ešte lepší...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára