utorok 18. mája 2021

rizoto z lesných húb

 ...niekedy má človek chuť na niečo ľahké, rýchle a dobré. Ryžu mám doma stále, huby v mrazáku tiež a ak nemám domáci vývar,  pomôže mi mäspoma, toto ich korenie na zeleninu je bez chémie, bez soli a  dokonca bio...

Suroviny

  • ryža Carnaroli, (alebo iná, vhodná na risotto) zmes lesných húb
  • menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100ml bieleho suchého vína
  • korenie mäspoma "minútky na zeleninu", 1PL masla, petržlenová vňať
  • soľ, olivový olej, tvrdý zrejúci syr (ja som nemal), čierne mleté korenie
...na olivovom oleji som orestoval nakrájanú cibuľu, potom som k nej pridal ryžu a chvíľku som ju restoval (cca 5 min.) potom som ju podlial bielym suchým dobrým vínom (víno ktoré vám nechutí,  pokazí celé jedlo) a nechal som odpariť alkohol (cca 5-6 min). Nemal som domáci vývar, tak som ryžu dochutil soľou a vyššie spomenutým korením (obsahuje sušený rozmarín, tymián, čierne mleté korenie, cesnak a cibuľu)
Ryžu som podlieval horúcou vodou a neustále miešal, potrebuje asi 15 minút. Keď už bola takmer hotová, pridal som k nej zmes lesných húb (ja mám zamrazené nakrájané huby, orestované na cibuľke) ak také nemáte, tak si ich pripravte z mrazených, alebo čerstvých - orestujete na cibuľke a dochutíte čerstvo mletým čiernym korením a soľou. 
Na záver som k ryži pridal maslo a ak máte tak dajte aj nastrúhaný syr (ja som nemal a rizoto nie je také krémové ako som chcel...ale aj tak je výborné)


...na záver ryžu, vlastne už rizoto zasypte syrom,  nakrájanou petržlenovou vňaťou, premiešajte a hneď podávajte...ideálne so suchým bielym vínom...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept


 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára