...na internete som hľadal inšpiráciu na Silvestrovské občerstvenie a keď som uvidel tieto mini žemličky, hneď som vedel ako ich pripravím podľa seba...
Suroviny na cesto
Suroviny na cesto
- 750g hl. múky, 10g sušené droždie
- 200 ml oleja, cca 370ml mlieka
- štipka cukru a 1-2 lyžičky soli
- sezamové semená
...začal som kváskom, asi 50ml vlažného mlieka (odobral som z celkového množstva mlieka) som premiešal s lyžičkou cukru a sušeným droždím...na vrch som dal lyžicu múky a nechal som ho odpočívať asi 15 minút. Potom som preosial múku, zalial som ju vlažným mliekom, pridal som kvások a nechal som pracovať robot...po 5 minútach som pridal olej, soľ a asi 1-2 pol.lyžice sezamu.
Cesto bolo vypracované asi po 15 minútach, tak som ho zakryl fóliou a nechal kysnúť 60 minút (pozor na prievan, nerobí kysnutému cestu dobre)
Cesto krásne vykyslo, tak som z neho začal tvarovať malé žemličky, treba počítať s tým, že ešte narastú. Cesto sa nelepí, takže to ide pekne rukami...
Nechal som ich podkysnúť na plechu asi 25 minút, potom som ich navrchu natrel mliekom a posypal sezamom. Vložil som do vyhriatej rúry na 180°C a piekol 20-25 minút, alebo pokiaľ nedostanú krásnu zlatistú farbu...
Po upečení som ich nechal na mriežke vychladnúť a potom som sa pustil do plnenia. Najskôr som si pripravil dip z majonézy, medovej horčice a kapár...možností je strašne veľa, tak si ho pripravte podľa vlastnej chute.
Do nakrojenej žemličky som dal medovú majonézu, lístky šalátu, šunku, paradajku, tvrdý syr...proste tam dáte všetko, čo vám chutí a môžete aj každú žemľu ochutiť ináč...
Dobrý deň prajem
OdpovedaťOdstrániťAk smiem vedieť prečo potrieť mliekom a nie vajíčkom?
Ďakujem 😉
...je to vlastne jedno, aj mlieko aj vajíčko dá pečivu peknú farbu po upečení :)
Odstrániť