piatok 4. januára 2019

obložené žemličky

...na internete som hľadal inšpiráciu na Silvestrovské občerstvenie a  keď som uvidel tieto mini žemličky, hneď som vedel ako ich pripravím podľa seba...


Suroviny na cesto
  • 750g hl. múky, 10g sušené droždie
  • 200 ml oleja, cca 370ml mlieka
  • štipka cukru a 1-2 lyžičky soli
  • sezamové semená
...začal som kváskom, asi 50ml vlažného mlieka (odobral som z celkového množstva mlieka) som premiešal s lyžičkou cukru a sušeným droždím...na vrch som dal lyžicu múky a nechal som ho odpočívať asi 15 minút. Potom som preosial múku, zalial som ju vlažným mliekom, pridal som kvások a nechal som pracovať robot...po 5 minútach som pridal olej, soľ a asi 1-2 pol.lyžice sezamu. 
Cesto bolo vypracované asi po 15 minútach, tak som ho zakryl fóliou a nechal kysnúť 60 minút (pozor na prievan, nerobí kysnutému cestu dobre) 
Cesto krásne vykyslo, tak som z neho začal tvarovať malé žemličky, treba počítať s tým, že ešte narastú. Cesto sa nelepí, takže to ide pekne rukami...


Nechal som ich podkysnúť na plechu asi 25 minút, potom som ich navrchu natrel mliekom a posypal sezamom. Vložil som do vyhriatej rúry na 180°C a piekol 20-25 minút, alebo pokiaľ nedostanú krásnu zlatistú farbu...


Po upečení som ich nechal na mriežke vychladnúť a potom som sa pustil do plnenia. Najskôr som si pripravil dip z majonézy, medovej horčice a kapár...možností je strašne veľa, tak si ho pripravte podľa vlastnej chute. 
Do nakrojenej žemličky som dal medovú majonézu, lístky šalátu, šunku, paradajku, tvrdý syr...proste tam dáte všetko, čo vám chutí a môžete aj každú žemľu ochutiť ináč...


QR Code - stiahni si recept do mobilu




2 komentáre:

  1. Dobrý deň prajem
    Ak smiem vedieť prečo potrieť mliekom a nie vajíčkom?
    Ďakujem 😉

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...je to vlastne jedno, aj mlieko aj vajíčko dá pečivu peknú farbu po upečení :)

      Odstrániť